Friday, April 17, 2009

Exora dulu..tag2 tu kemudian aku buat

mase org lain sibuk main boling (top ten player battle..termasuk fendi skali yg replace yapau...),.. aku, bulat, n topek sempat g proton edar showroom dpn megamall nk tgk Exora punye pasal...hahaha.....dah jd habit aku bile proton kuar kete br je, mst aku g tgk..bukan nak beli pon..just proud with proton.. dr mase satria neo kuar tahun 2006 lg....huhuhu..

sampai2 je Exora H-line br turun dr lori..panas lagi....sebab kena terik matahari...hahhaha...... ade la 2 biji exora kat situ termasuk yg br sampai tu...kaler hitam H-line, ngan Blue haze yg M-line... dgn muke selambe je aku masuk dalam exora tu duduk dr dpn smpai blakang...mase duduk kat second row tu ade satu auntie ni masuk dr pntu sebelah tanye "u mau beli ka???"..aku pn jawab.."x la..dtang tgk2 saja"...haha..honestly pada pandangan aku cabin exora ni lg selesa dr wish..luas....x tau la kalau org lain rase mcm lain...huhu..nk bace komen ke review ke blh cr kat intenet belambak...

bg aku..aku bangga la proton dapt kuarkan mpv ni...drpd zero..xde ape2...18 bulan jd la MPV ni....mantap... hehe...kena ingat..ni kete design n buatan proton...bukan mcm sesetengah kereta yg claim kereta nasional walhal designnye bukan dibuat sendiri, design nye di amik dr car maker lain..ape yg di 'design' semula hanyelah lampu, bumper...pastu dibuat dan di pasang kat malaysia..claim kete nasional..tp tukar badge,lampu n bumper je blh kire kete buatan nasional ke?...ade tu mmg tukar badge semate-mate...huhu...[ya..dulu mmg proton buat mcm tu..skang x lagi....huhu..aku bukan salesman proton...malah bukanlah owner ape2 model kereta proton..aku hanya seorang RAKYAT MALAYSIA biasa]

dlam rencana kat kosmo 16 april tulis .''Walaupun banyak pihak beranggapan Proton sepatutnya menghasilkan model MPV sejak dahulu lagi, perlu diingatkan bahawa Proton membina model-model barunya daripada satu lakaran kasar.
Ia bukannya mengambil satu kenderaan yang sudah siap dan dipasang dengan beberapa komponen buatan tempatan serta ditampal dengan lencana Proton"...............


antara gambar2 yg sempat aku snap


bulatan, aku,dan topek sempat berposing ngan exora..hahaha


hitam tu H-line, yang blue haze tu M-line...

ekzos....


engine bay...luas lg ni...katenye engine 2.5 liter pon boleh muat dalam ni


nak tgk lagi hi-res photo bleh tgk kat http://www.paultan.org/


7 comments:

  1. wowowowo.. huhu xmo bli ker..? yosh bangge dgn brgn buatan Msia... thankz 4 da review

    ReplyDelete
  2. gud ah zamri...bravo proton...

    cheers...

    hehe..ikot komen lam paul tan..

    ReplyDelete
  3. haha
    kekumi>>slamat dtg ke blog aku
    mr final>>xde duit la nk beli..lgpon aku solo je..belum ade lagi anak isteri lagi...huhu
    bulat>>org dlm paultan berebut nak komen "First"..haha

    ReplyDelete
  4. nice one..
    the blog and the car..

    ReplyDelete
  5. malas nak komen pasal kereta.
    boling top ten tu fendi dapat nombor brpa ntah?

    ReplyDelete